< VISSZA

NT Live - Tony Kushner: Angyalok Amerikában 1. rész


Színházi előadások mozivásznon, a londoni National Theatre előadása 2 szünettel, 240 perc, 2017
angol nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Marianne Elliott

Angyalok Amerikában
1. rész: Közeleg az ezredforduló

A szó szoros értelmében élő legenda Tony Kushner Angyalok Amerikában című kétrészes drámája, hiszen a kortárs amerikai szerző műve  hazájában középiskolai tananyag.
Mint minden maradandó mű, az Angyalok Amerikában is túlmutat konkrét témáján,  a kilencvenes években járványszerűen pusztító halálos kórral, az AIDS-szel s a szexuális orientáció vállalhatóságáért folytatott küzdelmen, a reagani Amerika értékválságának közegében az emberiség évezredek óta megoldatlan problémáira irányítva a figyelmet.  
A Közeleg az ezredforduló című, Pulitzer- és Tony-díjas első rész nem egészen egy évvel a tengerentúli ősbemutató után, 1992. január 23-án került színre először a londoni Nemzeti Színházban, Declan Donnellan rendezésében. A Financial Times  így reagált akkor a bemutatóra: „Feltétlenül meg kell nézniük ezt a darabot, mert még ha utálkoznának is tőle, utána annál szívesebben vitatkoznának róla.” (Szántó Judit fordítása, Színház, 1994. január)
Huszonöt év múltán s túl az ezredfordulón, 2017-ben a londoni Nemzeti Színház ismét műsorra tűzte Tony Kushner Pulitzer- és Tony-díjas (ez a színházi „Oscar”) darabját – mi sem bizonyítja jobban a mű időállóságát –, ezúttal az Olivier- és Tony-díjas  Marianne Elliott rendezésében. Ezt az előadást láthatja most az Uránia mozi közönsége.
A mű nem ismeretlen Magyarországon a színház iránt érdeklődők számára. A Vígszínház felújítása idején, 1993 novemberében  volt a darab magyarországi bemutatója a Nyugati pályaudvar mellett felépített ideiglenes sátorszínházban (nem telt el két év a londoni premier óta); Rudolf Péter az első részt vitte színre Angyalok Amerikában címmel, majd a budapesti Nemzeti Színház tűzte műsorára a művet Andei Şerban rendezésében 2012. szeptember 28-án, a szerző engedélyével egy estébe sűrítve a két részt.
A londoni Nemzeti Színház előadásának főszerepét ezúttal Andrew Garfield (Némaság, A fegyvertelen katona) alakítja, s mellette többek közt Denise Gough (People, Places and Things – londoni Nemzeti Színház), Nathan Lane (Producerek), James McArdle (Star Wars: Az ébredő Erő) és Russell Tovey (The Pass, Quantico) látható az előadásban.

Az előadás kettő 15 perces szünetet tartalmaz


Szereplők:

Stuart Angell - Angel Shadow
Susan Brown - Hannah Pitt
Laura Caldow - Angel Shadow
Andrew Garfield - Prior Walter
Denise Gough - Harper Pitt
Claire Lambert - Angel Shadow
Nathan Lane - Roy Cohn
Amanda Lawrence - The Angel
James McArdle - Louis Ironson
Becky Namgauds - Angel Shadow
Nathan Stewart-Jarrett - Belize
Joseph Pitt - Russell Tovey
Stan West - Angel Shadow
Lewis Wilkins - Angel Shadow

Ezt az előadást felvételről vetítjük.
A feliratokat Upor László fordítása alapján Bodon Györgyi készítette.

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft

Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft

Kedvezményes jegyár azoknak a vásárlóinknak, akik egyszerre váltják meg az Angyalok Amerikában 1. és 2. részére a jegyüket: 5500 Ft (azaz 2750 Ft/ea)

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

Bemutató dátuma: 2018.06.15.

Forgalmazó: Cikanek Management

"Az igazat megvallva, amikor először meghallottam, hogy a középiskolákban is oktatják, kicsit elbizonytalanodtam, vajon alkalmas-e ennek a korosztálynak, hiszen a szexualitást nyíltan ábrázoló darabról van szó. A fenntartásaim végül egy 56 éves férfi fölösleges aggodalmainak bizonyultak; amikor hangot adtam kételyeimnek, a tanárok úgy néztek rám, mint aki nem normális, mint akinek fogalma sincs, mit látnak a mai tizenévesek nap mint nap a tévében. És akkor megnyugodtam, mert mégiscsak jobb a szexualitást érintő kérdésekkel egy színdarab komoly, drámai közegében szembesülni, mint az esti sorozatsávban - nyilatkozta Tony Kushner 2012-ben a Magyar Narancsnak

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató