Bokros jelentések - filmvetítés és beszélgetés

A Bokor közösség hányattatásairól szóló film

17 january 2018 18:00 - 20:30

Location: Díszterem

Varga Ágota dokumentumfilmje a Bokor közösség hányattatásait mutatja be állambiztonsági iratok, érintett megszólalók, archív videó-és filmrészletek felhasználásával. A vetítés utáni beszélgetésen részt vesz Dr. Virág András történész, kutató, a beszélgetés moderátora, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Bokor tag, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, tudományos kutató, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere.

Az egyházak elleni akciók, ezen belül is a katolikus egyház elleni tevékenység különleges helyet foglaltak el az állambiztonság munkájában, a kommunizmus évtizedeiben. A tartótiszt c. és az Operatív érték – a besúgottak c. a Médiatanács által támogatott dokumentumfilmek után most a Bokor közösség hányattatásait mutatja be Varga Ágota, állambiztonsági iratok, érintett megszólalók, archív videó-és filmrészletek felhasználásával. A megyei egyházi irányításban szerepet betöltő egykori tartótiszttel is megtörténik a szembesítés és megszólal egy egykori beszervezett ügynök is.  Bocsánatot kérek – elhangzik kétszer is a filmben.

Ma van Bokorportál, évente Bokor ünnep, Bokor tábor, iskola Mezőörsön, és sok-sok karitatív tevékenység.

Director: Varga Ágota

Író: Varga Ágota
Szerkesztő: Varga Ágota, Koncz Gabriella
Operatőr: Markert Károly
Zeneszerző, zenei szerkesztő: Krulik Zoltán
Vágó: Koncz Gabriella


További alkotók: Varga Botond munkatárs, Fabók István gyártásvezető, Dobronay László segédoperatőr, Zalányi László hangmérnök, Faludi Sándor hangmérnök

»Jan. 23. – Wednesday«

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

 Exhibition On Screen 2018-2019

 Metropolitan Opera HD Live 2018-2019
NT Live 2018-2019

Bolsoj Balett 2018/2019

 

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Café Urania & Urania National Filmtheatre
Opening hours: 10.30am – 9 pm

© Urania National Filmtheatre

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy