A csíksomlyói búcsú élő közvetítése

23 may 2015 11:00 - 13:30

Location: Díszterem

A Duna Televízió több, mint két évtizede ad élő közvetítést a csíksomlyói búcsú ünnepi eseményeiről, az adást hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében, mozivásznon is figyelemmel kísérhetik az érdeklődők.

A Duna Televízió csíksomlyói közvetítése 11 órakor kezdődik,  a műsorvezetők Mucsányi János, Barlay Tamás és Banner Géza. A jeles nap idén különösen kedves a zarándokok számára: a Csíksomlyói Szűzanya kegyszobrának 500. évfordulóját ünnepelhetik együtt. A szentmise végén Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, a búcsú szónoka - a Szentszék megbízásából meghirdetett jubileumi Mária-évre való tekintettel - a híveket teljes búcsúval járó pápai áldásban részesíti.

A közvetítést követően, 14:00 órától műsorra tűzzük Jean-Pierre Améris Marie története (2014) című életrajzi drámáját, amely megtörtént esetet dolgoz fel: a vakon és süketen született Marie megrendítő történetét, akit a szülei zárdába adtak a 19. század végi Franciaországban. Egy fiatal apáca szárnyai alá veszi Marie-t, és elnyeri a világtól elszigetelten élő lány bizalmát, akit a hit és szeretet erejével megtanít arra, hogyan fejezheti ki önmagát.

Az élő közvetítésre és az azt követő vetítésre a belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges.

A csíksomlyói búcsú története

Az erdélyi búcsújáró helyen már a 15. században összegyűlt a környék népe Mária-ünnepeken. Először a bencések építettek itt román stílusú templomot, majd helyüket a ferencesek foglalták el. 1444-ben IV. Jenő pápa körlevélben biztatta a lakosságot, hogy segítsenek a templomépítésben, viszonzásul búcsút engedélyezett az adakozóknak. A gótikus stílusban épült templom főoltárának volt dísze a hársfából faragott, gipsszel és festékkel bevont, székelyleány-arcú Mária szobor, Csíksomlyó legértékesebb műkincse.

A csíksomlyói búcsú mára a magyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált, minden év pünkösdjén százezrek gyűlnek össze Csíksomlyó kegytemploma körül és a közeli Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti völgyben. A kegytemplomot 1661-ben a török és tatár betöréskor felgyújtották, tetőzete leégett, de néhány év alatt újjáépítették. A mai nagy barokk templom építését a 19. század elején kezdték el, 1876-ban szentelték fel és 1948-ban basilica minor rangot kapott. Az 1990-es évekre a kegytemplom és a körülötte lévő térség nem tudta már befogadni a több százezerre duzzadt búcsúsok tömegét, ezért 1993-ban oltáremelvényt építettek a hegy nyergében és azóta oda irányítják a keresztaljákat – kereszt alatt vonuló, templomuk zászlója és a településük nevét jelző felirat mögé felsorakozó zarándokcsoportokat – és a világ különböző részeiből érkező hívők csoportjait, az ünnepi szentmise is itt, szabadtéren zajlik.

Bővebben a Marie története című filmről

Marie Heurtin is born both blind and deaf. Sister Marguerette wins her trust and teaches her how to express herself.

Director: Jean-Pierre Améris

Cast: Ariana Rivoire, Isabelle Carré, Gilles Treton, Laura Duthilleul, Brgitte Catillon, Patricia Legrand

»May. 4. – Saturday«
TicketsCall Us10:30     Fábri terem

Carte Rouge – Vörös térkép (12)

TicketsCall Us10:30     Csortos terem

Robot Dreams (6)

TicketsCall Us12:00     Fábri terem

Out of Season (12)

TicketsCall Us12:30     Csortos terem

Some Birds (12)

TicketsCall Us14:15     Fábri terem

Bernadette (12)

TicketsCall Us14:30     Csortos terem

Oppenheimer (16)

TicketsCall Us16:00     Fábri terem

Bolero (12)

TicketsCall Us18:00     Csortos terem

All About the Levkoviches (12)

TicketsCall Us18:15     Fábri terem

The Rye Horn (16)

TicketsCall Us19:45     Csortos terem

Challengers (16)

TicketsCall Us20:15     Fábri terem

Back to Black (16)



Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

kávézó_angol 290x

Uránia Aranykönyv

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy