Az ember tragédiája

Jankovics Marcellra emlékezünk

20 october 2021 14:00 - 16:45

Location: Díszterem

Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, művelődéstörténész, grafikus, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tiszteletbeli elnöke október 21-én lenne 80 éves.

Az MMA azzal tiszteleg az alkotó emléke előtt, hogy az Uránia Filmszínház Dísztermében október 20-án elérhetővé teszi az életmű egyik csúcspontjának tekinthető, teljes egészében ritkán látható Az ember tragédiája című animációs filmsorozatot.

A vetítésen a részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.
Regésztrálni az oldal alján található űrlap kitöltésével lehet.

 

Az ember tragédiája
színes magyar animációs film, 2011, 160 perc
HD digitálisan felújított verzió

Rendező, forgatókönyvíró, tervező: Jankovics Marcell
Operatőr: Bacsó Zoltán
Zeneösszeállítás: Sáry László
Szinkronhangok: Szilágyi Tibor, Usztics Mátyás, Bertalan Ágnes, Széles Tamás

Madách Imre emblematikus színművének animációs adaptációja.

A forgatókönyvet Jankovics Marcell a dráma nyomán írta 1983-ban, a gyártás 1988-ban kezdődött, és bár egyes részek külön is bemutatásra kerültek, a teljes, 160 perces film 2011-ben készült el.

A legismertebb magyar dráma tizenöt színből áll, az első három és az utolsó a bibliai teremtéstörténet paradicsomi környezetével keretbe foglalja a maradék tizenegyet.

Madách drámájának hőse az első emberpár, akit a paradicsomból való kiűzetésük után a sátán, Lucifer, álmukban végigkísér a történelmen, és elvisz a beláthatatlan jövőbe. Lucifer az égben Isten féltékeny társa a teremtésben, a földön Ádám árnyéka. Ádám a történet végén fölébred és ráébred, hogy a „cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga.”

A film hűen követi Madách művét, amely az emberi lét legfontosabb kérdéseit vizsgálja. A történelem különböző korszakaiban játszódó színek az adott kor jellemző művészeti stílusában készültek el. Az egyiptomi síkművészet, a görög vázafestészet, a római kori mozaikképek, a bizánci ikonfestészet és kódexminiatúrák, az újkori európai rézmetszetek és a sokszorosított grafika (prágai és párizsi szín), a pop art (falanszter szín), vagy a 19. századi regényillusztrációk (londoni szín) mintájára készült részek bővelkednek a bravúros formai megoldásokban.

Az adaptáció méltó tisztelgés az eredeti darab és az emberiség kultúrtörténete előtt.

Készítette a Magyar Rajzfilm Kft., a Pannónia Film Kft., a Magyar Filmlaboratórium Kft., az Észt Mérj Kft., az Arteam Produkciós iroda, a Focus – Fox Studio, a Kodak Cinelabs Hungary és az Intersound Kft.

 

MMA

»Aug. 15. – Monday«Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

Met_nyar_2022

Esemény borító 290 Moliere 400

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy