II. Európai Art Mozi Nap - Fábri Zoltán: A Pál utcai fiúk

Október 15-én Európa újra mozizni megy!

2017. október 15. 11:00 - 13:00

Helyszín:

Október 15-én Európa újra mozizni megy!

Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas idén is megrendezi az Európai Art Mozi Napot, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságát népszerűsíteni hivatott nemzetközi esemény. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget. Idén 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott az eseményhez, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából 25 magyarországi művészmozi is. Hazánkban négy új európai koprodukció és három magyar alkotás köré épülnek a programok, a mozik ezekből válogatva alakították ki műsorukat.

Az II. Európai Art Mozi Nap alkalmából Fábri Zoltán: A Pál utcai fiúk – Digitálisan felújítva, a Fábri Zoltán centenárium alkalmából látható az Urániában


2- Europai Art mozi Nap logók


A Pál utcai fiúk
színes, magyarul beszélő, magyar játékfilm, 102 perc, 1969, (12)
Rendezte: Fábri Zoltán
A Pál utcai fiúk
Fábri Zoltán nevéhez több közel 20 játékfilm kötődik, de legismertebb alkotása a magyar amerikai koprodukcióban 1969-ben készült, A Pál utcai fiúk című film. Az évforduló és a hozzá kapcsolódó megemlékezések részeként, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésével, a Pannónia Entertainment forgalmazásában mutatja be újra az alkotást.

A filmet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum filmfelújítási programjának keretében, digitálisan felújított, eddig nem láthatott minőségben ismét a mozivásznon csodálhatja meg a közönség.  A Pál utcai fiúk 1969-ben bemutatott egész estés magyar–amerikai koprodukciós film, amely Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán készült. Magyarországon 1969. április 3-án, Amerikában 1969. június 23-án mutatták be a mozikban. Az éppen reneszánszát élő történet, (melynek musical feldolgozása az évtized egyik legnagyobb sikere a Vígszínházban) ma különösen aktuális, mai társadalom számára fontos értékrendet állítva fel.

Bővebben a filmről:

Szinopszis:

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap.

Oscar-díj jelölés (1969) - Legjobb idegennyelvű film

Rendező: Fábri Zoltán

Író: Molnár Ferenc
Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Endre Bohem
Zeneszerző: Petrovics Emil

Szereplők:
Nemecsek Ernő - Anthony Kemp
Nemecsek édesanyja - Törőcsik Mari
Boka - William Burleigh
Áts Feri - Julien Hoidaway

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató