A Pál utcai fiúk díszvetítése a Fábri Zoltán Centenáium alkalmából

Október 15-én 11:00 órakor

2017. október 15. 11:00 - 13:00

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

100 évvel ezelőtt, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán film- és színházi rendező, színész, forgatókönyvíró, festőművész, grafikus, akinek a nevéhez olyan, legendássá vált alkotások fűződnek, mint a Körhinta, az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy Az ötödik pecsét.

A centenárium alkalmából – egyúttal a 2. Európai Art Mozi Nap keretében – 2017. október 15-én vasárnap 11 órától egyik legnépszerűbb rendezését, A Pál utcai fiúkat vetítjük digitálisan restaurált változatban. A Molnár Ferenc világhírű regénye alapján készült ifjúsági film bemutatójára a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum Igazgatóságával és a filmet forgalmazó Pannonia Entertainmenttel együttműködésben kerül sor. A vetítésen vendégünk lesz Fábri Zoltán unokája, Fábri Péter, aki személyes emlékeit eleveníti fel. A centenáriumi programot kiállítás teszi teljessé: a Filmarchívum által összeállított különleges tárlaton archív plakátokat, a forgatáson készült fotókat, valamint a filmhez készült díszletterv- és storyboard festményeket, grafikákat tekinthet meg a közönség. Az évfordulós eseményt további meglepetés-programok színesítik.

A Pál utcai fiúk a magyar irodalom és filmtörténet kivételes alkotása, amely felnőtteket és fiatalokat egyaránt megszólít. A regény fordulatai, valamint az 1969-ben magyar-amerikai koprodukcióban készült Fábri-film jelenetei legendássá váltak. Mindnyájan emlékezünk az einstandolásra, amikor a vörösingesek elrabolják Nemecsek kedvenc üveggolyóit, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a csatára a grundon, és persze Bokára, Csónakosra, az árulóvá vált Gerébre, Áts Ferire és Nemecsek közlegényre, aki hősiesen és önfeláldozóan kiállt a grundért és a társaiért. Az időtlen, a mai kor számára is érvényes értékrendet felállító történetet minden generáció újra felfedezi magának – musical feldolgozása az elmúlt évtized egyik legnagyobb sikere a Vígszínházban. A filmklasszikus digitálisan felújított változatát a Fábri Zoltán Centenárium alkalmából országszerte számos művész mozi műsorára tűzi: október 15-én egy-egy kiemelt helyszínen, majd október 19-től országosan.

Szinopszis:

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap.

Oscar-díj jelölés (1969) - Legjobb idegennyelvű film

Rendező: Fábri Zoltán

Író: Molnár Ferenc
Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán, Endre Bohem
Zeneszerző: Petrovics Emil

Szereplők:
Nemecsek Ernő - Anthony Kemp
Nemecsek édesanyja - Törőcsik Mari
Boka - William Burleigh
Áts Feri - Julien Hoidaway

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató