NT Live - Tony Kusher: Angyalok Amerikában 2. rész

2018. június 16. 18:00 - 22:30

Helyszín: Díszterem

Angyalok Amerikában
2. rész: Peresztrojka

A peresztrojka Közép-Kelet-Európában az 1985-ben elkezdett, Mihail Gorbacsov nevéhez fűződő szovjet gazdasági-társadalmi átalakítást jelenti. Tony Kushner világhírű műve, az Angyalok Amerikában második része, a Peresztrojka is ebben az időszakban játszódik, ám az Egyesült Államokban, az akkori elnök, Ronald Reagan által  követett neokonzervatív gazdaság- és társadalompolitikai környezetben.
Jóllehet a Közeleg az idő folytatása, önállóan is megálló dráma az ugyancsak Pulitzer- és Tony-díjas Peresztrojka, miként azt a londoni Nemzeti Színház előadásai is bizonyítják. Már a Los Angeles-i ősbemutató után egy évvel, 1993. november 20-án színre vitték ezt a darabot is, s  ahogy az első részt, ezt is Declan Donnellan rendezésében.
Most, 2017-ben – mint annak idején is – mindkét rész látható a londoni Nemzeti Színházban (és az Uránia moziban), ezúttal   az Marianne Elliott rendezésében, akinek édesapja színházi rendező, édesanyja színésznő volt, gyerekként tehát – miként egy interjúban elmondta – utálta a színházat mint  szakmát. És bár az egyetemen mégis drámát tanult, csak édesapja halála után tíz évvel kezdett el rendezni. Azóta Olivier- és Tony-díjas lett.  
Ez a 2017-es Peresztrojka nemcsak az eltelt majd’ 25 év s a rendező személye miatt más, mint az 1993-as. Tony Kushner munkamódszeréhez hozzátartozik a változtatás, a bemutatók tapasztalatainak felhasználása. A Peresztrojka először felolvasó-színházi formában került közönség elé (nálunk sem ritka egy-egy dráma ilyetén „kipróbálása”), s csak ezt követően mutatta be a Mark Taper Forum 1992-ben, de még az 1995-ben nyomtatásban megjelent, véglegesnek tekintett  szöveget is módosította 2010-ben a szerző, a virginiai Signature Theatre előadásának próbáin.
A magyar közönség önálló előadásban nem találkozhatott még a Peresztrojkával, a budapesti Nemzeti Színház 2011-es, Andrei Şerban rendezte bemutatója ugyanis a szerző engedélyével Angyalok Amerikában címen a világon először egybe gyúrva, egy estébe sűrítve játszotta a két részt.

Ezt az előadást felvételről vetítjük.
Az előadás kettő 15 perces szünetet tartalmaz

Szereplők:

Stuart Angell - Angel Shadow
Susan Brown - Hannah Pitt
Laura Caldow - Angel Shadow
Andrew Garfield - Prior Walter
Denise Gough - Harper Pitt
Claire Lambert - Angel Shadow
Nathan Lane - Roy Cohn
Amanda Lawrence - The Angel
James McArdle - Louis Ironson
Becky Namgauds - Angel Shadow
Nathan Stewart-Jarrett - Belize
Joseph Pitt - Russell Tovey
Stan West - Angel Shadow
Lewis Wilkins - Angel Shadow

A feliratokat Upor László fordítása alapján Bodon Györgyi készítette.

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft

Diák, nyugdíjas és pedagógus kedvezmény: 3200 Ft

Kedvezményes jegyár azoknak a vásárlóinknak, akik egyszerre váltják meg az Angyalok Amerikában 1. és 2. részére a jegyüket: 5500 Ft (azaz 2750 Ft/ea)

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában, online felületén, valamint az Interticket és a Jegymester hálózatában.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a kedvezmény érvényesítésére csak a pénztárban történő jegyváltáskor van lehetőség. A kedvezményekre a jogosultságot a pénztárnál kérjük igazolni.

Rendező: Marianne Elliott

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató