Balázs Béla-díjasok 2019: Rabbisorsok Magyarországon - Zalán János munkáiból

Június 17-én, hétfőn 18 órától

2019. június 17. 18:00 - 19:30

Helyszín: Díszterem

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotói, elméleti tevékenységük elismeréseként idén tavasszal nyolcan részesültek a filmszakma egyik legfontosabb hazai elismerésének számító Balázs Béla-díjban. Június 2. és 18. között programsorozattal tisztelgünk a nyolc díjazott munkássága előtt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló vetítések díjmentesen látogathatók. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Zalán János színházigazgató, színész, producer filmszakmai tevékenysége szerteágazó: szinkronstúdió-vezető, tizenhárom éven keresztül felelt az Eurosport csatornák magyarországi sportkommentátori adások gyártási folyamataiért. Emellett média és kommunikáció tárgyú egyetemi kurzusok megbízott előadója. Kutatói tevékenységének tárgya az audiovizuális tartalmak elérhetővé tétele a látássérültek számára, ebből doktorált a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2017-ben. Ezzel párhuzamosan 2015-ben Magyarországon egyedülálló módon intézményes formában audionarrációt vezetett be az általa igazgatott Pesti Magyar Színházban a vakok és gyengénlátók számára. Az Uránia vetítéssorozatában Rabbisorsok Magyarországon című filmjét vetítjük, amelyet producerként jegyez. A dokumentumfilm a rabbiság intézményének magyarországi történetét mutatja be, felkeltve a figyelmet a közép-európai kultúrtörténet eme lényeges szeletére. A film utáni beszélgetés vendége az alkotó.

Tovább a sorozat többi vetítésére.


RABBISORSOK MAGYARORSZÁGON
magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2016


A film a rabbiság intézményének magyarországi történetét mutatja be, ráirányítva a figyelmet a közép-európai kultúrtörténet eme lényeges szeletére, lehetőséget teremtve arra, hogy a zsidó vallás és kultúra – a vallási kultúra – szélesebb körben ismertté váljon. A dokumentumfilm kronologikusan mutatja be a jelentősebb magyarországi rabbikat, Taub Eizik Izsák, a kállói cádik történetétől egészen Schweitzer Józsefig. A készítők különös figyelmet fordítottak arra, hogy az ortodoxia és a neológia jeles történeti alakjai egyaránt képviseltessenek a filmben.

rendező: Pacsorasz Viktor
producer: Zalán János
szerkesztő: Kálmán Alida     operatőr: Másik Szőke András, Szőnyi István    
hangmérnök: Varga Tamás     vágó: Pacsorasz Viktor

Az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület produkciója a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató