Itáliai utazás: Végtelenség

2024. február 26. 18:30 - 20:30

Helyszín: Díszterem

 

Róma, a hetvenes évek: az épülő városrészek, a még fekete-fehér televíziós varieték, a társadalmi teljesítmények és egy mára elavult családmodell kora. Clara és Felice most költözött új lakásba. Házasságuknak azonban vége: már nem szeretik egymást, csak a gyerekeik tartják őket együtt, akikre Clara kiönti minden szabadságvágyát. Adriana, a legidősebb éppen most töltötte be a tizenkettőt, és ő a legérzékenyebb szemtanúja a szülei között növekvő feszültségnek. A lány végül megtagadja a nevét, kilétét, még a nemét is, mindenkivel el akarja hitetni, hogy ő férfi. Makacssága végleg kibillenti az amúgy is törékeny családi egyensúlyt. A gyerekek egy jelre várnak, amely kiutat mutathat nekik, legyen az egy hang fentről vagy egy dal a tévében, miközben minden megváltozik körülöttük és bennük.

Emanuele Crialese rendező a saját gyerekkori élményeit dolgozta fel ebben a filmjében, a nemváltás kényes témáját is érintve, amelyen – mint nem rég nyilvánosságra került – maga is átesett. A filmben a spanyol származású anya szerepében a világhírű Penélope Cruzt láthatjuk, a csapodár, szicíliai eredetű apát pedig Crialese filmjeinek állandó színésze, Vincenzo Amato alakítja.

***

Roma, anni Settanta: un mondo sospeso tra quartieri in costruzione e varietà televisivi ancora in bianco e nero, conquiste sociali e modelli di famiglia ormai superati. Clara e Felice si sono appena trasferiti in un nuovo appartamento. Il loro matrimonio è finito: non si amano più, ma non riescono a lasciarsi. A tenerli uniti, soltanto i figli, su cui Clara riversa tutto il proprio desiderio di libertà. Adriana, la più grande, ha appena compiuto dodici anni ed è la testimone attentissima degli stati d’animo di Clara e delle tensioni crescenti tra i genitori. La ragazza rifiuta il suo nome, la sua identità, vuole convincere tutti di essere un maschio e questa ostinazione porta il già fragile equilibrio familiare a un punto di rottura. Mentre i bambini aspettano un segno che li guidi, che sia una voce dall’alto o una canzone in tv, intorno e dentro di loro tutto cambia.

Tovább az Itáliai utazás 2023/24 sorozat programjához >>

Az Itáliai utazás sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. 
Együttműködő partnerünk a Budapesti Olasz Kultúrintézet. 

 
Rendező: Emanuele Crialese

Szereplők: Penélope Cruz, Vincenzo Amato, Filippo Pucillo, Francesco Casisa, Aurora Quattrocchi, Clara Ponsot

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató