FILM/ZENE: Szikrázó lányok

2024. március 21. 18:00 - 19:30

Helyszín: Uránia - Csortos terem

Azok a csodálatos hetvenes évek! Olyan távolinak tűnnek, ám Bacsó 1974-es zenés bohózatát nézve, hirtelen úgy érezzük, mintha megállt volna az idő. Csak a szoknyák lettek azóta hosszabbak! 1974-ben a minit nagyon komolyan vették, és Bacsó filmjében ez központi látványelem, hisz a történet lányok-asszonyok között játszódik egy vidéki konzervgyárban. S mivel a hetvenes években nem foghatott senki könnyelműen a húrok pengetéséhez, még egy filmmusicalben sem, ezért nem mesebeli hercegekről vagy gondtalan kertvárosi tinédzserekről szól a nóta, hanem a szocialista társadalom egyik rákfenéjéről: a bölcsődei ellátásról! Nincs a gyárnak bölcsődéje, mert a férfiak inkább egy horgásztanyára költenék a dolgozók pénzét, így aztán az asszonyok lázadásba kezdenek.

Emellett van itt más fajsúlyos téma is: abortusz, öngyilkosság, üzemi demokrácia - mindez dalban elmesélve. A musical számára mindig is komoly problémát jelentett, hogy hogyan tudja integrálni az alapvetően szórakoztatásra szánt műfaj a komoly témákat, de ebből a Szikrázó lányok készítői láthatóan nem csináltak gondot. Az öngyilkosság utáni lábadozás is csak egy helyzet, írunk rá egy helyzetdalt, amit a karakter elénekel, és kész is vagyunk.

A Szikrázó lányok mai szemmel nézve felülmúlhatatlanul szürreális alkotás. Minden mozzanatában arról tanúskodik, miért volt lehetetlen valódi műfaji filmet (így musicalt) készíteni a létező szocializmusban: nincsenek, nem lehetnek mítikus hősök, nincsenek megoldható, jó véget érő történetek. És ha ilyenek nincsenek, akkor minek is lennének énekelhető, fülbemászó slágerek egy musicalben. Szenvedő, kilátástalan hősök érzelmeinek kifejezésére a kortárs (nem popzenei) hangzás Vukán György megfogalmazásában sokkal alkalmasabb. (Vincze Teréz)

A vetítésre az Uránia FILM/ZENE sorozatának részeként kerül sor.
A teljes program elérhető itt.

A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.



Rendező: Bacsó Péter

zeneszerző: Vukán György
operatőr: Zsombolyai János

szereplők: Bánsági Ildikó, Bodnár Erika, Csákányi Eszter, Csongrádi Kata

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató