Szamár-sziget rabjai - Díszbemutató

A nagy háború fogolykálváriája

2015. október 26. 18:00 - 20:00

Helyszín: Díszterem

A belépő 1400 Ft. Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.
Jegyvásárlásért kattintson ide

Bővebben a Filmről:

A szicíliai maffia rettegett börtönszigete volt a kilencvenes évek végéig, korábban terroristák és banditák büntetőtelepe. Ma lélegzetelállító szépségű turistaparadicsom a Földközi-tenger közepén, Szardínia legvadabb partvidékén. Aki Asinarára, az albínó szamarak földjére lép, nem gondolná, hogy magyar katonák csontjait rejti az „ördög szigete”. Száz éve, az első világháborúban hadifogolytábor működött a gránitsziklák között, a külvilágtól elzárt tengeröblökben – leírhatatlan szenvedéseket okozva az osztrák–magyar hadsereg bakáinak. A szerb hadszíntéren fogságba esett katonákat nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire Szardíniára értek. Szamár-szigeten folytatódtak a balkáni halálmars túlélőinek szenvedései.

Hová tűnt az elveszett hadsereg? Hogyan maradt a 85 ezres fogolytömegből hatezer élőhalott? Miként lett az ismertből ismeretlen katona? Margittai Gábor és Major Anita, Asinara magyar kutatói évekig tartó, egész Európán átívelő nyomozásukkal kiderítették, mi történt Szamár-sziget szellemkatonáival. A kutatóházaspár a világon először járta végig kőről kőre a fogolymenet útját, térképezte föl a haláltáborokat, s készítette el ennek az elhallgatott történetnek a dokumentumfilmjét. E film egyszerre tárja föl az egyedülálló történelmi emlékhely titkait, és állít audiovizuális emlékművet Asinara áldozatainak.

„Nemzeti himnuszunkat láthatom megelevenedni, amint Margittai Gábor és Major Anita a semmiből visszavarázsolt történetét követem, szenvedve végigélem. A felháborodás kétségbeesésével.”
(Kabdebó Lóránt)

Díszbemutató
2015. október 26. 18:00

Rendező: Major Anita

Író: Margittai Gábor
Operatőr: Talán Csaba
Vágó: Szender Gábor
Narrátor: Gáti Oszkár
Producer: Feledy András

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató