< VISSZA

A magyar animáció aranykora 3.


magyar animációs rövidfilmek, 77 perc, 1980
magyar nyelven

Rendező:

Rendezők: Rófusz Ferenc, Vajda Béla, Nagy Gyula, Varga Csaba, Békési Sándor, Révész László László, Weisz Béla, Reisenbüchler Sándor


Rófusz Ferenc: A légy
magyar animációs film, 1980

A légy 1981-ben Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. A forgatókönyv már 1976-ban elkészült – a munkacíme A bogár volt –, de a Művészeti Tanács nem hagyta jóvá. Az eredeti elképzelés szerint a legyet nem csapták volna agyon, hanem belerepült volna üldözője szemébe, majd elrepült volna, de ez a befejezés nem nyerte el a politika tetszését. Többszöri próbálkozás után a filmtervet Hankiss Elemér, a Pannónia Filmstúdió akkori dramaturgjának javaslatára végül elfogadták. A rövidfilm úgynevezett háttéranimációs technikával készült. Rófusz elmondása szerint közel 3 600 rajzból két év munkájával állította össze a kész filmet. Kezdetben vízfestékkel dolgozott, de ez nem volt megfelelő, így zsírkrétát használt a rajzokhoz. A film készítése 1980-ban fejeződött be. Azonban az Oscar-díj átadása kisebb botrányba torkollott: Rofusz Ferenc politikai okokból nem tudott részt venni a gálán. A díjat helyette Dósai István, a Hungarofilm vezérigazgatója Rofusz Ferencként vette át, aki a magyar küldöttség részeként volt jelen. Azonban feltűnt a „személycsere”, és Dósaitól a rendőrség szerezte vissza az Oscart. Rofusz csak hónapokkal később tudott elutazni az Egyesült Államokba, hogy átvegye a díjat.

 

Vajda Béla: Moto perpetuo
magyar animációs film, 1980

Vajda Béla Cannes-ban Arany Pálmát érő filmje, a Moto perpetuo a magyar animáció aranykori történetének gyöngyszeme 1980-ból. A tézisfilmeket pellengérre állító groteszk filmkarikatúra, mely a hatvanas évek fekete humorú, Nepp József, valamint Gémes József nevével fémjelzett gegfilmjeit idézi meg; Sysiphus és a Légy, azaz a nembeli ember portréjával egyenértékű parabola; és egyben a történeti világra spontán reagáló dokumentumfilm (a film legemlékezetesebb kockája, a célkeresztben lévő John Lennon-portré az akkor frissen elkövetett merénylet hallatán a laboratóriumi munkák után került be a rajzfilmbe az utolsó pillanatban). És persze a Moto perpetuo nemcsak a Pannónia Stúdió berkein belül uralkodó filmes tendenciák, de a Vajda-életmű „összegzése” is, noha a rendező 1980-ban még csak bő egy évtizede dolgozott a szakmában.

 

Nagy Gyula: Süti
magyar animációs film, 1984

 

Varga Csaba: Auguszta szépítkezik
magyar animációs film, 1984

Varga Csaba Auguszta gyurmafilmsorozata különösen sikeres és népszerű lett, az 1984-ben bemutatott Auguszta szépítkezik Zágrábban, Tamperében, Hirosimában és Chicagóban is elvitte a pálmát.

 

Varga Csaba: A szél
magyar animációs film, 1985

A Banga Ferenc grafikus jellegzetes, „szőrös-mókás” figuráit felhasználó A szél című korszakos filmjében egy nagy klataklizmát megelőző csend jelenetszilánkjai sokszorozódnak a Melis László által komponált szenvedélyes, repetitív zene ritmusára, és válnak egyre bonyolultabb rajzolatokká, miközben az idő, valamirevaló történés híján, egy helyben áll. Krakkóban a filmtörténet legjobb 10 animációs filmje közé sorolták. 

 

Békési Sándor: Fények virradat előtt
magyar animációs film, 1985

 

Révész László László: Bepörgés
magyar animációs film, 1986

 

Weisz Béla: Ajtó no. 1: Diktátor
magyar animációs film, 1987

 

Reisenbüchler Sándor: Isten veled, kissziget
magyar animációs film, 1987

A magyar népművészet és az orientális díszítőművészet ihlette film az élet pusztulását jövendölve serkent gondolkozásra. Szimbólumgazdag alkotásaiban az emberiséget fenyegető katasztrófák közelségére, az ember veszélyeztetettségére figyelmeztet Reisenbüchler. Múló időnk holnapi s végtelen dimenzióira hivatkozó, itt és most dramaturgiájú művei valószínűsítik, megelőlegezik tárgykereső félelmünket: a szorongást. A természet rendjét a nyomuló civilizáció borítja fel, erőmű-építés miatt vízzel árasztanak el egy több száz éves falut. (Filmkultúra 2004, Féjja Sándor)

 

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Színház Tele Vízióval 2021.

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Közelgő premierek
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató