LÁTÓTÉRBEN: Fotográfusok

Portrék Marx József erdélyi fotósról és Szentpétery Tibor haditudósítóról - ingyenes online vetítés március 22-én

22 march 2021 20:00 - 22:00

Location: Uránia Nemzeti Filmszínház Online

JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyár: 0 Ft
Támogatói jegy: 1000 Ft

A fotográfus hagyatéka
dokumentumfilm / 44 perc / 2003
rendező: Kökény Ágoston

Marx József 1914. április 23-án született Marosvásárhelyen. Érettségi ajándékul kapott édesapjától egy fényképezőgépet, amivel sorsa meg is pecsételődött: szenvedélye a mesterségévé vált. A legkülönbözőbb témák közül az emberábrázolás állt hozzá legközelebb. 1930-tól képei jelen voltak nemzetközi fotókiállításokon. 1953-ban az ő kezdeményezésére és vezetése alatt létrejött az ország első fotóklubja Marosvásárhelyen. A Nemzetközi Fotóművész Szövetség kitüntetéseit - AFIAP, EFIAP, HonEFIAP, Golden Eye - mind megkapta. A kb. 100.000 háthagyott negatív az 1930 és 1992 közötti erdélyi világ életét tükrözi. A fotóművészet szolgálatában eltöltött hatvan év, a több mint 1300 kiállításon való részvétel és a körülbelül 200 erdélyi és nemzetközi kitüntetés példátlan fotóművészi életutat jelent.

Fotógéppel "abból a világból"
portréfilm / 65 perc / 2001
rendező: Szepesi Gábor

Dr. Szentpétery Tibor életét meghatározta a fényképezés szeretete. Fiatal korában a természet megörökítésével kezdte, majd haditudósító lett, a háború után pedig családi fényképekkel kereste kenyerét. Több mint harmincezer felvétele századunk sajátos tükörképe.
"1956 októberében én - aki a keleti fronton a Don-kanyari Korotojak város utcai harcaiban egy szovjet mesterlövész két dum-dum lövedékétől súlyosan sebesültem, aki a m. kir. honvéd Haditudósító Század tisztjeként kerültem hadifogságba, akit a Rákosi-Kádár rendszer nem hadirokkantként kezelt, hanem csupán áldozatnak minősített - a fegyveres felkelésben nem vettem részt, de tudósítottam! Naponta - ballonkabátom alatt a nyakamban lógó felvételre kész fényképezőgéppel - jártam Budapest utcáit, és rögzítettem, amit megéltem... És ezeket a felvételeket - hasonlóan a Don-kanyari sok száz felvételemhez - meg is őriztem az utókornak." (Dr. Szentpétery Tibor)

***
A filmeket a Dunatáj Alapítvány támogatásával, ingyenesen vetítjük. 
Megtekintéséhez 0 Ft-os regisztrációs jegyet kell "vásárolni". 1000 Ft-os támogatói jegy vásárlása is lehetséges, amivel az Urániát támogathatja.
A vetítés a meghirdetett időpoontban történik, nem visszanézhető, nem megállítható.

Tovább a sorozat teljes programjához és a jegyvásárlási segédlethez>>

A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

NKA

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Metropolitan Opera 2021/2022

Az ember Földje(?)

Zenei Példaképek

Uránia Aranykönyv

MMA

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy