< VISSZA

Két világ közt


magyar dokumentumfilm, 67 perc, 2011
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Nagy Viktor Oszkár

A magyar HBO ötödik saját gyártású dokumentumfilmje olyan menekültek személyes történetét mutatja be, akik a bicskei menekülttáborban lelnek ideiglenes otthonra. A film a miskolci Cinefest dokumentumfilmes fődíját nyerte el.

Az elmúlt évben a Magyarországon regisztrált menedékkérők száma meghaladta a négyezer főt. Az alapos és rendkívül szigorú bírósági eljárás után csak minden tizedik menedékkérő kapja meg a menekültstátuszt. A békéscsabai és debreceni táborok után – a bírósági tárgyalás befejeztével – végül a bicskei Befogadó Állomás biztosít otthont számukra. De a nevéhez hűen valóban csak egy állomást jelent a menekültek számára, ugyanis csak egy évig lakhatnak itt a „kiválasztottak”, ez idő alatt szociális munkások, nyelvtanárok és különféle segélyszervezetek, alapítványok készítik fel őket egy új életre új hazájukban, Magyarországon.

A Két világ közt ennek az érzelmileg zűrzavaros időszaknak, a kényszerű újrakezdést megelőző utolsó pillanatoknak a tanúja. Négy különböző sorson keresztül végigjárjuk az idegenbe vetettség stációit. Lia, Ahmed, Bebe és Usama a dokumentumfilm főszereplői, akik más-más országból és más-más okból érkeztek hazánkba.

Néhány kérdés azonban mind a négyük számára egyformán aktuális. Mihez kezdenek, ha letelik az egy év, és ki kell lépniük a biztonságot jelentő falak közül egy számukra ismeretlen országba, aminek a nyelvét még alig vagy egyáltalán nem beszélik? Sikerül-e munkát, lakást találniuk? Gyökeret tudnak-e verni egy idegen földben, egy idegen éghajlaton?


Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Közelgő premierek
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató