< VISSZA

Nem ér a nevem


magyar vígjáték, 90 perc, 1961
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Keleti Márton

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Vass Éva, Páger Antal, Psota Irén, Latabár Kálmán, Tordy Géza, Bessenyei Ferenc, Gózon Gyula, Schubert Éva, Kiss Manyi, Szabó Ernő, Kibédi Ervin, György László, Szabó László

Bende Tiborné, született Burdai Etelka, a Puskin mozi rövidlátó pénztárosnője válóperét követően kéthetes szakszervezeti beutalót kap a balatonlellei SZOT-üdülőbe, ahová azonban az ódivatú és zárkózott elvált asszony helyett társbérlője, Juci jóvoltából egy elegáns, de túlöltözött úrihölgy érkezik, hogy a nyaralás alatt sokféle kalandot és csalódást éljen át, s a film végére megbékéljen önmagával és ne akarjon más lenni saját magánál, na és persze végre megtalálja a boldogságot. Juci megismerteti Etelkával az öltözködés, sminkelés, cigarettázás fortélyait és az élet élvezetére biztatja az asszonyt. Etelka túlzásokba esik, félreérti a csehszlovák vendég baráti közeledését, akit színésznek hisz, majd csalódik benne, és a fiatal Laci közellétét is udvarlásnak véli. Csak a lakókocsijában két gyermekével a szomszédban nyaraló özvegy Pintér bácsi, a válóperi tárgyaláson megismert népi ülnök közeledését nem veszi észre, csupán akkor, amikor már sípol a pesti gyors és vége a nyaralásnak. A mozipénztár ablakánál, a kalandos nyaralást követően azonban egymásra talál két hősünk. A film, melyet Fényes Szabolcs zenéje tesz igazán hangulatossá, visszarepít bennünket a 60-as évek elejére, a lelkes SZOT-üdülők és a még lelkesebb kultúrfelelősök, az esztrádműsorok és a fütyülős barackpálinkák világába. Tolnay Klári a főszerepben brillírozva igazán közel hozza, megszeretteti a nézőkkel Etelkát, aki erre igazán rá is szolgál. A képi és zenei élmény mellett nagyszerű sztárparádét láthatunk a képernyőn, még az egyszeri, rövid jelenetek kapcsán is, mint például Gózon Gyula, Kiss Manyi, Szabó Ernő egy-egy jelenetben való feltűnése. Az 1960-as évek hangulatát idéző film kellemes, derűs és felejthetetlen szórakozást ígér mindenkinek.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Az 1960-as évek retrója - Nő a Kádár-korban. Vendég: Tóth Eszter Zsófi filmtörténész és Müller Péter író, moderátor: dr. Góg Laura Tolnay-kutató.

A Nem ér a nevem című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Színház Tele Vízióval 2021.

 Itáliai utazás 2019/2020

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató