< VISSZA

Zurbarán és tizenkét fia

Zurbarán y sus doce hijos
spanyol dokumentumfilm, 72 perc, 2020
eredeti (részben spanyol/angol/héber) nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Arantxa Aguirre

Francisco de Zurbarán (1598-1664) Velázquez mellett a spanyol aranykor egyik legjelentősebb festője volt, aki elsősorban biblikus tárgyú műveiről vált ismertté. Az életművében kiemelkedő helyet foglal el az az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és a tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A képsorozat darabjai a közelmúltban, hosszú idő után, az Egyesült Államokban rendezett kiállítássorozaton újból találkoztak. Ez egyúttal kitűnő lehetőséget biztosított arra, hogy a kutatók feltárhassák a festmények titkait, valamint arra is, hogy reflektorfényben helyezzék a művész életútját és munkásságát.

A Zurbarán és tizenkét fia című képzőművészeti film (2020), amely most egyetlen alkalommal látható idehaza a mozivásznon, a Cervantes Intézet jóvoltából érkezik el az Uránia Nemzeti Filmszínházba. A szeptember 30-i vetítésen a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum Régi Képtárának vezetője, Mar Borobia lesz a díszvendég.

A Szépművészeti Múzeum mintegy 120 festményből álló spanyol gyűjteményében is megtalálható három Zurbarán-mű, a mester különböző alkotói korszakaiból. A kollekció, amely a 15. század elejétől a 19. század végéig nyújt átfogó képet a spanyol művészetről, olyan gazdag és változatos, hogy ennek köszönhetően az egyik legjelentősebb gyűjtemény Spanyolországon kívül. A filmvetítés, a másnap a Cervantes Intézetben megrendezendő előadás és az azt követő beszélgetés arra is irányul, hogy felhívja a figyelmet ennek az egyedülálló gyűjteménynek a kincseire. Az előadó a Cervantes Intézetben a már említett Mar Borobia lesz, beszélgetőpartnere az előadást követően pedig Lantos Adriána, a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményenek kurátora.

A film premierje a 2020-as Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál „A történelem ideje” szekciójában volt.

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató