Európai Moziéjszaka 2023 - Ennél csak jobb jöhet

Vendégek: Éric Toledano és Olivier Nakache, a film rendezői

2023. december 5. 19:00 - 22:00

Helyszín: Díszterem

December első hetében Európa számos pontján megrendezik az
Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő
esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház,
ahol december 5-én egy kivételes alkotást láthatnak az érdeklődők, 
a magyarországi premier előtt. Az Életrevalók és az Eszeveszett
esküvő
 alkotói, Éric Toledano és Olivier Nakache az Ennél csak
jobb jöhet 
című hamisítatlan francia vígjátékkal térnek vissza! 
A díjmentesen, regisztrációval látogatható vetítés díszvendégei
lesznek a film rendezői Éric Toledano és Olivier Nakache.

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa
MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében
azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai
filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség 
díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat
a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és az
általuk képviselt európai értékekkel.

A filmről

Albert igazi kisstílű semmire kellő, aki felnőtt fejjel sem jut előbbre az életben. A sors összehozza a kényszeresen vásárló Brunóval, akivel ingyen sör reményében elmegy egy klímaaktivista gyűlésre. A két férfi egy vonzó tüntetőnek köszönhetően az ökoharcosok között marad, annak ellenére, hogy igazából egyáltalán nem érdekli őket a Föld megmentése. A társaság tagjai egyre jobban befogadják őket, nem tudván, hogy Brunó és Albert csak a saját hasznát keresi az akciókban. Eközben a két barát között egyre nő a feszültség a lányért való versengésben.

A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.
Eredeti címe: Une année difficile
Hossza: 120 perc
Rendezte: Éric Toledano és Olivier Nakache
Forgalmazó: Mozinet Kft. 
A film megtekintése 12 éven aluliak számára nem ajánlott. 

A világhírű rendezőpáros: Eric Toledano és Olivier Nakache

Eric Toledano (1971) és Olivier Nakache (1973) a francia film „aranyduója”. Huszonévesen egy nyári táborban találkoztak, először itt szövögették álmaikat közös filmekről. Első közös nagyjátékfilmjüket, a 2005-ben készült Csajozós párost Jean-Paul Rouve és Gerard Depardieu főszereplésével forgatták. Rouve a következő vígjátékukban, a Volt egyszer egy nyárban is főszerepet kapott és mellette feltűnt Omar Sy, akivel a későbbiekben rendszeresen együtt dolgoztak. 2011-ben Omar Sy és Francois Cluzet főszereplésével készítették Életrevalók című filmjüket, amely világsiker lett és híressé tette a rendezőpárost. A filmre csak Franciaországban mintegy 20 millióan váltottak jegyet, a globális össznézőszám pedig meghaladta az 52 milliót. Magyarországon is rendkívül népszerű, a történetet színpadon is bemutatták. Következő filmjüket, a Sambát Omar Sy és Charlotte Gainsbourg főszereplésével forgatták, s szintén többmilliós nézettséget ért el. Újabb nagy sikert hozott számukra 2017-ben az Eszeveszett esküvő Jean-Pierre Bacrival, Jean-Paul Rouve-val, majd következett 2019-ben a Különleges életek Vincent Cassel és Reda Kateb alakításával. Legújabb filmjük az Ennél csak jobb jöhet, amelyben Pio Marmaï, Jonathan Cohen és Noémie Merlant alakítják a vezető szerepeket. A Toledano-Nakache rendezőpáros a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy olyan igényes vígjátékokat készítsen, amelyek valós társadalmi problémákat feszegetnek. „Szereplőink mindennapi hősök, semmiképpen sem szuperhősök vagy karikatúrák. Mindig is meg voltunk győződve arról, hogy olyan témákkal is megnevettethetjük és elgondolkodtathatjuk a közönséget, amelyek nem komolytalanok, mint például a fogyatékosság az Életrevalókban, az okmányokkal nem rendelkező bevándorlók sorsa és a kiégés a Sambában, vagy az autizmus a Különleges életekben” - nyilatkozta Olivier Nakache.

Az Európai Moziéjszaka az Európai Bizottság Kreatív Európa MEDIA alprogramja támogatásával valósul meg, társszervező a Kreatív Európa MEDIA és az Europa Cinemas. Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a film magyarországi forgalmazója a Mozinet.

Az Európai Moziéjszaka szervezőiről:

Kreatív Európa MEDIA az Európai Bizottság egyik programja, amelynek célja az európai audiovizuális ipar támogatása. Finanszírozást nyújt az európai filmek, sorozatok, dokumentumfilmek és videojátékok fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez és terjesztéséhez Európán belül és kívül. Támogatja továbbá a producerek, a filmforgalmazók, a rendezők és a forgatókönyvírók képzését, hogy segítse őket az új technológiákhoz való alkalmazkodásban. A MEDIA évente mintegy 2 000 európai projektet támogat.

Az Europa Cinemas  az első olyan mozihálózat, amely az európai filmekre összpontosít. A Kreatív Európa MEDIA program támogatásával 25 év alatt 44 országban több mint 1 100 mozit (közel 3 000 vetítőterem) egyesítő hálózattá vált. Fő célja, hogy operatív és pénzügyi támogatást nyújtson azoknak a moziknak, amelyek vállalják, hogy jelentős részben vetítenek nem nemzeti európai filmeket, és a fiatal közönségnek szóló programokat valósítanak meg.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2024-25

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató