< VISSZA

Palimpszeszt


magyar dokumentumfilm, 71 perc, 2009
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Domokos János

Operatőr: Domokos János, Egeres Katalin

Riporter: Egeres Katalin

A "palimpszeszt" jelentése: olyan írás alapanyag, amelyben az eredeti írást eltávolították, és helyébe újat írtak. Az eltávolított írás hagyhat olyan nyomot, hogy újraolvasása lehetséges. Gusztav Spet jelentős filozófus volt, akit 1935-ben életművének letörlésére, eltávolítására ítélt a sztálini terror. Száműzték, majd 1937-ben Tomszkban kivégezték, halálát elhallgatták. A családja is csak 1989-ben tudta meg a valóságot. A film Spet 92 éves lánya, Marina segítségével kísérli meg Spet, és egyúttal egy megsemmisített orosz világ részbeni újraolvasását.

„De mi közünk nekünk, magyaroknak Gusztav Spet orosz filozófus sorsához? Ez az a kérdés, amit a film nézése közben egyszerűen elfelejtünk. A Palimpszeszt nézése közben csak arra figyelünk: vajon lesz-e bíztató kimenetele ennek a nyomozásnak? A nézőtérre beülünk, mint önző kisemberek, napi gondjainkba elmerülve, kinn hagyott horizontunk jó ha a városunk határáig, esetleg kis Magyarország kontúrjaiig terjed. És ahogy pereg a film, egyre több távlatos gondolkodású, európai sőt világpolgár ül a székeken. Mire kijövünk, mindannyian tudjuk, hogy ez az orosz történet európai történet, és mivel mi magunk is európaiak vagyunk (lettünk?!), bennünket is szívenüt, megérint, elvarázsol.” (Szekfü András)

De azért a beszélgetésen megkérdezzük az alkotótól: hogyan talált erre a történetre? És honnan az az elszántság és kitartás, amivel megvalósította filmjét, amivel utánajárt ennek a sorsnak?!

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Közelgő premierek
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató