< VISSZA

Vad Szigetköz - A szárazföldi delta


magyar természetfilm, 60 perc, 2013
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Mosonyi Szabolcs

Narrátor: Szersény Gyula

Mosonyi Szabolcs, a Vad Magyarország operatőre ezúttal saját filmet rendezett, amiben Európa legnagyobb szárazföldi deltáját mutatja be - mesterien.

A film helyszíne az Európában egyedülálló szárazföldi delta, az egykori csodavilág, ami az utóbbi húsz évben - a Duna elterelése óta - rengeteget változott. Az élővilág mindennapi küzdelme a változásokkal, az emberi erőfeszítések, amelyek fennmaradásukért folynak....

Magyarország nyugati kapujánál járunk. A tájat a fejlett gazdaság képviselői uralják: autópályák, nagyvárosok, ipari parkok, szélerőművek, és az éppen húsz éve üzembe helyezett vízerőmű. Valami azonban megbújik közöttük. Egy hatalmas hordalékkúp apró, szigetszerű falvakkal, erdőkkel, vizenyős rétekkel és nádasokkal, amelyeket számtalan kisebb-nagyobb vízfolyás, folyóág övez. Az Európában egyedülálló szárazföldi deltát a hegységekből kilépő Duna hozta létre. A folyó napjainkban azonban már nem járhat olyan szabadon, mint régen. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? A történet tavasszal kezdődik. A díszlet az ártér: a hömpölygő folyó, a szelíd folyóágak, az apró szigetek, a zátonyok, a nádas, a sűrű, szederrel, vadszőlővel, csalánnal benőtt ártéri erdő. Itt minden a vízhez kötődik. Szállít, táplál, lakóhely, bölcső és menedék. A távoli hegyekből növények magvai érkeznek; a mellékágakban halak ívnak, az ivadékok a halbölcsőben nevelkednek, télen a mélyebb folyószakaszokban vermelnek; a nedves, sásos rétet apró emlősök lakják; a nádasban madarak fészkelnek, a rét fölött, a vízen és a víz alatt vadásznak; a holtágakban kétéltűek szaporodnak; a kavicsos tó medrét rákok népesítik be; a nyári éjszakán az agyagos partfalból rajzó kérészek bukkannak elő. A két főszereplő az európai hód és a nagy kormorán. A hódcsalád az egykori bányagödröt lakja, míg a nyárfák tetején telepesen költő kormorán az áramló vizet kedveli. Miközben az egyik alszik, a másik aktívan mozog. Mozgásukat követve nappal és éjszaka is bejárjuk a tájat. A film cselekményét "átszövi" az ember. Megjelenése az épített környezet ellenpontozása. A múlt összefonódik a jelennel. Aranyat mos, táplival halászik, biciklizik, kenutúrázik. Tevékenységét áthatja a harmónia, amit a természetben él meg. Húsz évvel ezelőtt ezt a vízi világot ökológiai katasztrófa érte. A Szigetközbe jutó víz töredéke a korábbinak, az áradások elmaradnak, az ártéri erdő, a nádas a kiszáradással küzd, a legendás halbőség már a múlté. A folyóágak szabdalta táj azonban még őrzi a hajdani páratlan élővilág jelentős részét. Hogy meddig? Minden a vízen múlik.

Bemutató dátuma: 2014.04.17.

Kritikák

A Vad Magyarország operatőre ezúttal saját filmet rendezett, amiben Európa legnagyobb szárazföldi deltáját mutatja be. Mesterien. Tovább a popcorn.blogin.hu kritikájához...


A hódkölykök nyüszögésénél nincs meghatóbb (Index.hu)

A Vad Magyarország elmúlt évek legsikeresebb magyar természetfilmje volt, a jegypénztárak előtt komplett osztályok, nagycsaládos szülők, és egymás kezét remegve szorongató idős házaspárok tolongtak, hogy bejussanak rá, és ráadásul a kritikusok is odáig voltak érte.

A Vad Magyarország társrendezője és egyik operatőre, Mosonyi Szabolcs most elkészítette a Vad Szigetköz - A szárazföldi delta című természetfilmet, aminek láttán máris hasonló tömegigényeket vizionálunk, ugyanis ebben a moziban minden megvan, amit egy természetfilmtől elvárhat az ember: szerelmi drámák és akciófilmbe illő jelenetek, megöntözve töménytelen cukisággal.
Tovább az Index teljes cikkéhez...

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Közelgő premierek
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató