< VISSZA

V4filmfeszt: Eszkimó asszony fázik


magyar játékfilm, 117 perc, 1983
magyar nyelven, angol felirattal

Időpontok:

Rendező: Xantus János

Szereplők: Boguslaw Linda, Lukáts Andor, Méhes Marietta, Lázár Kati

Mari ellenállhatatlan erővel vonzza a bűvkörébe került férfiakat. Laci, a neves zongoraművész karrierjét is feladva kezdi segíteni a lányt énekesnői ambíciói kiteljesítésében. Csak arra nem számít, hogy Marit változatlanul erős szálak kötik férjéhez, Jánoshoz, a siketnéma állatkerti gondozóhoz...

V4-es programunkban a Valentin-nap jegyében a nyolcvanas évek elejének egyik kultikus filmjével közelítünk a szív titkaihoz. A korabeli magyar underground világában kibomló szenvedélyes háromszögtörténet – a Trabant zenekar dalaival – nemcsak a szerelemről, de szabadságvágyunkról is beszél: valami vadságról, valami Amerikáról – a Valami Amerikák előtti időkből. Laci szerepében a lengyel Boguslaw Lindát láthatjuk, Agnieszka Holland, Andrzej Wajda és Krzysztof Kieslowski kedves színészét, akivel legutóbb Wajda utolsó munkájában, az Emlékképekben találkozhattunk.

A hetvenes-nyolcvanas években számos sikeres magyar filmben tűntek fel lengyel színészek – Makk Károly Cannes-ban díjazott filmje, az Egymásra nézve éppúgy elképzelhetetlen lenne Jadwiga Jankowska-Cieslak és Grazyna Szapolowska nélkül, mint Szabó István Oscar-díjas Mephistója Krystyna Janda nélkül. Jan Nowicki Mészáros Márta, Daniel Olbrychski Jancsó Miklós filmjei, Boguslaw Linda pedig többek között Xantus János filmje révén vált a magyar filmtörténet részévé. A vetítés főhajtás előttük is.


Tovább az Előhívás - #V4Filmfeszt teljes programjához >>

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Met 2022-23 borító

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató