< VISSZA

Bolsoj Balett 2018/2019 - Ludwig Minkus: A bajadér

La Bayadère
A moszkvai Bolsoj Balett előadása felvételről, 200 perc, 2018

Időpontok:

Rendező: Bolsoj Balett

Zene: Léon Minkus
Koreográfia: Jurij Grigorovics
Libretto: Marius Petipa és Szergej Hugyekov nyomán
Szereposztás: Olga Szmirnova (Nikja),Olga Marcsenkova (Gamszatti), Artyemij Beljakov (Szolor), Alekszej Loparevics (Rádzsa), Alekszandr Fagyejecsev (Brahmin)

A történet egy hindu mese, amely a bátor harcos Szolor és a templomi táncosnő Nikja szerelméről szól. Idilljüket azonban meghiúsítja a rádzsa lánya, Gamszatti ármánykodása, akit Szolor eljegyez (a darab egyik leglátványosabb táncjelenetében). Gamszatti egy virágcsokorba rejtett mérgeskígyóval megöli Nikját, így Szolor csak az Árnyak királyságában találkozhat újra igazi szerelmével. A lelkek árnyai járják itt fátyoltáncukat, s a balett ez utóbbi részlete annyira szép és poétikus, hogy gyakran önálló alkotásként is játsszák. Jurij Grigorovics 1991-es koreográfiája visszatért Marius Petipa 1877-es eredeti koncepciójához, de új táncokkal is kiegészítette azt és újraértelmezte a befejezést is: Szolor itt nem öngyilkos lesz, hanem az árnyak birodalmából visszatérve a földrengésben elpusztuló templom romjai alatt hal meg. Az árulás ugyanis, a koreográfus koncepciója szerint nem hagy reményt a szellemi újjászületésre. A bajadér mágikus alkotás, amit nemcsak a szellemvilág megidézése tesz azzá, de például a darabban megjelenő számmisztika is így például az Árnyékok királyságának hatvannégy árnyéka.  Magyarországon a teljes balett csak 2008 őszén került színpadra.

Ez az előadás felvételről látható az Uránia mozivásznán.
A 2019. január 20-i előadás vetítése.

Jegyinformációk

Belépőjegy: 3600 Ft

Jegyek kaphatók az Uránia honlapján (az adott vetítési időpontra kattintva) és jegypénztárában valamint a Jegymester hálózatában.

Továbbra is van lehetőség 3200 Ft-ért kedvezményes jegy vásárlására azoknak, akik az évad legalább három különböző előadására váltanak jegyet egyszerre. A kedvezményes jegyvásárlásra csak személyesen a jegypénztárban van lehetőség, az online jegyfoglaló rendszerben nem. Megértésüket köszönjük.

Bemutató dátuma: 2019.02.24.

Forgalmazó: Cikanek Management

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató