< VISSZA

Joni 75 - Sztárok köszöntik Joni Mitchellt


koncert az Uránia mozivásznán, 120 perc, 2019

Időpontok:

Rendező: Martyn Atkins

Fellépők: Brandi Carlile, Glen Hansard, Emmylou Harris, Norah Jones, Chaka Khan, Diana Krall, Kris Kristofferson, Los Lobos with La Marisoul, Cesar Castro & Xochi Flores, Graham Nash, Seal, James Taylor, Rufus Wainwright és Joni Mitchell

A kanadai származású Joni Mitchell az 1970-es évek egyik legnagyobb hatású amerikai énekes-dalszerzője, többszörös Grammy-díjas, a Rock'n'Roll Hírességek Csarnokának halhatatlanja. Hetvenötödik születésnapi tribute koncertjét 2018. november 7-én rendezték a Los Angeles-i Dorothy Chandler Pavilionban, olyan sztárok részvételével, mint Norah Jones, Diana Kroll, Seal, Kris Kristofferson, Chaka Khan és mások.

Joni Mitchell írta a hippigeneráció egyik legismertebb himnuszát, a Woodstock című dalt. Ő maga egy tévéfellépés miatt nem tudott részt venni nemzedéke legnagyobb happeningjén, egy szállodai szobában nézte a közvetítést, és közben írta a sorokat. Különleges, lírai szerzeményeit előadók ezrei játszották újra, és olyanokra volt hatással többek közt, mint Frank Zappa, a Led Zeppelin, Bob Dylan vagy Prince. Karizmatikus hatású dalai több filmben is megszólalnak. A Both Sides Now-t megidézik például az Igazából szerelem című moziban, amelyben az Emma Thompson alakította főhősnő ezt hallgatja sírva, miután rájön, hogy férje megcsalja. Mitchell 2015 óta elhatalmasodó betegsége (agyi aneurizma) miatt ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, most a születésnapi koncert végén azonban ő is újra színpadra áll.

A sztárfellépők sorát a Dorothy Chandler Pavilionban Norah Jones nyitotta a Court and Spark című számmal, Mitchell 1974-es, legnagyobb példányszámban elkelt lemezének címadó dalával. Diana Krall a szintén albumcím-adó For the Roses című slágert szólaltatta meg. Mitchell előadói stílusát talán Rufus Wainwright idézte meg a legjobban a Blue-val. A kábítószerfüggőségről szóló Cold Blue Steelt a gitáros énekes pályatárs, Emmylou Harris énekelte el, majd a végtelenül szomorú The Magdalene Laundries-ba kezdett. Chaka Khan a Help Me című dallal köszönte meg a sok segítséget, amelyet Mitchell zenéjétől kapott. Az est első felét pedig Seal zárta a már említett Both Sides Now című számmal.

A második részben Graham Nash, az énekesnő korábbi élettársa az Our House-t adta elő, amely akkor született, amikor még együtt éltek a hatvanas évek végén. Kris Kristofferson Mitchell egyik legromantikusabb dalát, az A Case of Yout adta elő Brandi Carlile társaságában. Az est a másik egykori élettárs James Taylor Woodstock-interpretációjával és a Billboard Hot 100-as öröklistán 67. helyen álló Big Yellow Taxi össznépi előadásával zárult, amelynek néhány sorát Mitchell is együtt énekelte a zenésztársakkal. A közönség soraiban olyan világhírességek ünnepelték a legendás énekesnőt, mint Tom Hanks, Anjelica Houston, Angela Bassett vagy Cameron Crowe.

Az elhangzó dalok:

Court and Spark - Norah Jones
Coyote - Glen Hansard
For The Roses - Diana Krall
Blue - Rufus Wainwright
Cold Blue Steel - Emmylou Harris
The Magdalene Laundries - Emmylou Harris
Help Me - Chaka Khan
Dreamland - Los Lobos
Nothing Can Be Done - Los Lobos
River - James Taylor
Both Sides Now – Seal

Our House - Graham Nash
A Strange Boy - Seal
All I Want - Rufus Wainwright
Borderline - Norah Jones
Amelia - Diana Krall
The Boho Dance - Glen Hansard
A Case of You - Kris Kristofferson and Brandi Carlile
Down To You - Brandi Carlile
Two Grey Rooms - Chaka Khan
Woodstock - James Taylor

JEGYINFORMÁCIÓK

Belépő: 3000 Ft
Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, a jegy.hu-n valamint az Interticket jegyirodáiban. Tovább a jegytérképhez >>


Bemutató dátuma: 2019.03.23.

Forgalmazó: Trafalgar Releasing

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató