< VISSZA

Végig Játszani - Joëlle Léandre és Szelevényi Ákos duó koncertje (közremüködik: Ajtai Péter)


élő koncert az Uránia dísztermében, 90 perc, 2020

Időpontok:

Rendező: Joëlle Léandre és Szelevényi Ákos

A nagybőgős Joëlle Léandre és a szaxofonos Akosh S. (Szelevényi Ákos) duója 2002-ben állt össze.

Első közös fellépésük a győri Mediwave fesztiválon történt, konkrétan a színpadon találkoztak személyesen először:

Ebből a találkozásból született első közös lemezük „Győr” címen. 2008-ban Párizsban látott napvilágot második albumuk „KOR” címmel és készülőben van a harmadik is. Minden koncertjük egyedi, hiszen teljesen improvizált, a másikkal való találkozásra, figyelemre és jelenlétre épül. Az Urániában rendezendő október 2-i koncerten részt vesz Ajtai Péter, a kortárs kreatív zene kiemelkedő fiatal nagybőgőse is. 

Joëlle Léandre 1951-ben született Aix-en-Provence-ban, nagybőgős előadóművésznő, zeneszerző és improvizátor. A klasszikus-kortárs zenében és a free jazzben egyaránt otthonosan mozgó nagybőgős megjárt olyan zenekarokat, mint a Pierre Boulez-féle Ensemble  Intercontemporain, olyan zeneszerzők dedikáltak számára darabot, mint John Cage, és az improvizatív jazz olyan kulcsfiguráival  játszott, mint Antony Braxton, Steve Lacy, George Lewis, Evan Parker, John Zorn. Összességében több mint 180 lemezt valósított meg nemzetközi karrierje során. Vendégprofesszorként tanított az oaklandi Mills College-en, számos nemzetközi díj tulajdonosa.
Akosh S. (Szelevényi Ákos) Debrecenben született, szaxofonos, multihangszeres, zeneszerző. 1986 óta él Franciaországban, ahol  megallapította együttesét, az Akosh S. Unitot, mellyel 9 lemezt adott ki az Universalnál. A 2000-es évektől elsősorban szabad,  improvizált zenével foglalkozik, zeneszerzői munkássága a Josef Nadj (Nagy József) koreográfussal készített darabokban bontakozott ki. Dolgozott a Noir Désir rockzenekarral (ő játssza például a banda népszerű „Le vent nous portera” című dalának klarinétszólóját és kalimba dallamait), játszott Dewey Redmannal, Don Moye-vel, Hamid Drake-kel. Az utóbbi években sűrűbben hallható itthoni formációkban (Qiyan, Akosh S. trió, Dorota) élőben, illetve lemezen, irodalmi esteken (Závada Péter, Bán Zsófia) és kiállításmegnyitókon. Több alkalommal lépett fel az Uránia színpadán is. 2018-ban a Chasing Trane című John Coltrane-portréfilm vetítését követő koncerten lépett az Uránia közönsége elé meghívott művészként, mint olyan előadó, aki az egyik legjelesebb hazai folytatója a jazzt felszapbadító, feloldó Coltrane-i hagyományoknak.

Jegyár: 3.000 Ft


Emberi erőforrások Minisztériuma      Emberi Erőforrások Támogatáskezelő    

Bemutató dátuma: 2020.10.02.

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Uránia kávézó

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató